Kleine badkamer renoveren
Ook een kleine badkamer kan je groots renoveren. Heb je weinig plaats, maar wel ambitieuze verbouwplannen voor je badkamer? In dit artikel vind je enkele cruciale tips om stijlvol en functioneel je kleine badkamer te verbouwen. Je ontdekt ook de gemiddelde kosten van zo’n project en doet ideeën op met enkele inspirerende voorbeelden!
Ga snel naar:
Kleine badkamer renoveren: 5 tips
Kleine badkamer verbouwen: kosten
Waarom een specialist inschakelen?
4 inspirerende voorbeelden
Ontvang vrijblijvend advies op maat
Hoe renovatie kleine badkamer aanpakken?
Ook al gaat het om een kleine badkamer, een totale renovatie blijft een groot en ingrijpend project. Je kan zo’n verbouwing van een kleine badkamer dan ook op verschillende manieren aanpakken:
- Met 1 badkamerspecialist: sommige vakmannen nemen de volledige renovatie van je kleine badkamer op zich, van het ontwerp tot de uiteindelijke oplevering. Zo heb je 1 aanspreekpunt voor je project en ben je zeker van de totale kostprijs, de timing, …
- Met verschillende vakmannen: je kan ook apart een loodgieter inschakelen voor je leidingen en sanitaire toestellen, een specialist voor je vloer- en wandbekleding, een ventilatie-expert, … Hou er wel rekening mee dat je dan zelf alle werken goed op elkaar moet afstemmen.
- Met vakman én doe-het-zelven: in samenspraak met je badkamerspecialist kan je bepaalde werken ook zelf uitvoeren, bv. het uitbreken van je oude badkamer. Maak hierover goede afspraken met je vakman. Zo kan je kosten uitsparen.
- Met enkel doe-het-zelven: heb je verstand van leidingwerk, vloeren leggen, sanitaire toestellen plaatsen, …? Dan kan je eventueel zelf je kleine badkamer verbouwen. Let wel op: je bent niet financieel beschermd tegen extra kosten door bv. fouten bij het leidingwerk. Hou er ook rekening mee dat de werken langer zullen duren en je je badkamer dus langere tijd niet kan gebruiken.
Advies op maat nodig? Een badkamerspecialist geeft je graag advies op maat over de indeling van je badkamer, interessante materialen, kleuren en verlichting, … Hoe je de renovatie dan uiteindelijk aanpakt, beslis je helemaal zelf. Start je aanvraag hier!
Kleine badkamer renoveren: 5 tips
Bij een kleine badkamer komt het er in de eerste plaats op aan om de beschikbare ruimte slim te benutten. Hoe kan je zo’n beperkte ruimte toch groot(s) doen lijken? En ook optimaal genieten van alle mogelijke comfort? Deze 5 tips helpen je alvast op weg…
TIP 1 = Kies voor zwevende badkamermeubels
Voldoende opbergruimte is belangrijk, zeker bij een kleine badkamer. Anders ziet die er snel rommelig en chaotisch uit. Kies daarbij voor zwevende badkamermeubels. Omdat de vloer doorloopt, krijg je namelijk een ruimtelijk effect. Ook een vrijhangend toilet is om dezelfde reden een goed idee. Bovendien kan je zo je badkamervloer vlotter schoonmaken.
TIP 2 = Ga voor een inloopdouche of bad en douche in 1
In een beperkte ruimte is het heel moeilijk om én een bad én een douche te plaatsen. Hou je van een zalig bad na een lange werkdag? Dan combineer je best een bad en een douche met elkaar. Heb je dan weer geen nood aan een bad? Dan gebruik je de beschikbare ruimte beter om een luxueuze inloopdouche te plaatsen.
TIP 3 = Zorg voor licht en gebruik ook lichte kleuren
Van een kleine ruimte een grote maken, kan simpelweg niet. Het komt er dus op aan om je badkamer groter te doen lijken. Voldoende licht is essentieel om die illusie te creëren. Zorg dus voor veel natuurlijk daglicht én een doordachte spotverlichting, een verlichte spiegelkast, … Kies ook voor materialen met lichte kleuren, eventueel gecombineerd met contrasterende donkergekleurde accessoires.
TIP 4 = Laat een transparante douchewand plaatsen
Kies je voor een inloopdouche? Laat dan zeker een transparante, glazen douchewand plaatsen. Gekleurde oppervlakken zullen je ruimte namelijk verkleinen. Met een glazen wand zal je badkamer dus een pak ruimtelijker lijken. Bovendien laten ze ook veel licht door en dat is in een kleine badkamer des te belangrijk.
TIP 5 = Benut de beschikbare ruimte optimaal
Deze tip kan je op verschillende manieren in de praktijk brengen. Plaats bv. smalle kasten in de hoogte om geen ruimte op je vloer te verliezen. Gebruik ook alle hoeken en kanten van de badkamer met bv. op maat gemaakte douches of baden. Ook een hoeklavabo of hoekkasten van vloer tot plafond zijn een goede manier om slim je ruimte te gebruiken.
Nog tips op maat? Kom in contact met badkamerspecialisten!
Benieuwd hoe jij optimaal je kleine badkamer kan renoveren? Een badkamerspecialist analyseert jouw badkamer en geeft je graag tips voor een prachtig eindresultaat. Om zeker te zijn van doordachte keuzes voor jouw project, is het trouwens een goed idee om de adviezen van meerdere specialisten te vergelijken. Zo krijg je een helder en breed beeld van je mogelijkheden!
Vrijblijvend voorstellen aanvragen? We brengen je gratis in contact met meerdere badkamerspecialisten via onze offerteservice.
Kleine badkamer verbouwen: kosten
Wat kost een kleine badkamer renoveren ongeveer? De totale kostprijs zal vooral afhangen van het luxeniveau van je verbouwing, je keuze qua materialen, een nieuwe indeling of niet, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende kosten voor het renoveren van je kleine badkamer:
Type kleine badkamer | Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing) | Wat mag je verwachten? |
---|---|---|
Kleine basic badkamer | € 3.500 à 7.000 | Standaard tegels, 1 douche, meubel met 1 wastafel, 1 toilet, ... |
Kleine luxe badkamer | € 7.500 à 12.500 | Inloopdouche, badkamermeubel met 2 wastafels, keramische tegels, ... |
Hoeveel kost het renoveren van mijn kleine badkamer? Voor een precieze prijs van jouw project vraag je best meerdere prijsvoorstellen aan bij badkamerspecialisten in je buurt. Zo krijg je een helder beeld van de kosten en kan je adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start hier je aanvraag!
Waarom een badkamerspecialist inschakelen?
Wil je op voorhand een duidelijk zicht op de kostprijs en de timing van de verbouwing van je kleine badkamer? En ervoor zorgen dat alle verschillende werkzaamheden goed op elkaar afgestemd zijn met een optimale coördinatie? Dan werk je best samen met een professionele badkamerinstallateur. Daarnaast geniet je met zo’n expert ook van…
- Analyse van je huidige badkamer: een vakman inspecteert eerst je huidige badkamer om te kijken wat de mogelijkheden en aandachtspunten zijn. Is je leidingwerk bv. aan vervanging toe of niet? Is er een nieuwe indeling van je badkamer nodig? Is het nodig om de badkamervloer uit te breken of kan je een nieuwe vloer over je oude plaatsen?
- Advies op maat van je project: op basis van zijn inspectie geeft een badkamerspecialist je gericht advies op maat. Waar kan je je badkamermeubel plaatsen? Met welke materialen werk je best voor je vloer- en wandbekleding? Voor welk type badkamerverwarming en -verlichting kies je? Door samen te werken met een vakman maak je zeker de juiste keuzes.
- Vlotte uitvoering van de renovatie: je wil uiteraard niet wekenlang je badkamer moeten missen. Met een vakman kan je gelukkig een timing voor de werken afspreken. Als alle werkzaamheden goed gecoördineerd zijn, kan zelfs een totaalrenovatie van je kleine badkamer erg vlot verlopen.
- Hoogwaardige materialen: een specialist kiest niet alleen de meest geschikte materialen voor je badkamer, maar werkt ook alleen met topkwaliteit. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat met een lange levensduur .
- Premies & financiële voordelen: voor het verbouwen van je kleine badkamer maak je aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. Wil je als 65-plusser je badkamer aanpassen aan het ouder worden? Dan geniet je ook van de Vlaamse aanpassingspremie. Benieuwd naar alle mogelijke badkamer premies voor jouw project? Vraag dan zeker meer info aan een badkamerspecialist actief in je buurt!
Kleine badkamer verbouwen: 4 inspirerende voorbeelden
Van plan om werk te maken van de verbouwing van je kleine badkamer? Dan begin je best met het in kaart brengen van je wensen en het opdoen van badkamer inspiratie. De 4 onderstaande renovaties van kleine badkamers brengen je vast op ideeën:
VOORBEELD 1 = kleine badkamer onder een schuin dak
Een kleine badkamer onder een schuin dak vormt een extra uitdaging. Toch kan je van die beperking ook een verrijking maken. Door zoals op de foto hierboven het ligbad onder het schuine dak te plaatsen om zo ruimte te besparen. Bovendien zorgt het grote dakraam ook voor voldoende natuurlijk daglicht.
VOORBEELD 2 = kleine badkamer met zwevende meubels en hangend toilet
Heb je echt weinig ruimte in je badkamer? Dan is werken met zwevende badkamermeubels en wastafels, een vrijhangend toilet, … de beste keuze. Zo behoud je de nodige ruimte met je badkamervloer, waardoor je badkamer minder krap en benauwd aanvoelt. Daar is deze kleine badkamer een goed voorbeeld van.
VOORBEELD 3 = kleine, landelijke badkamer met inloopdouche
Ook in een kleine badkamer kan je voor persoonlijke toetsen en een eigen, specifieke stijl zorgen. Dat bewijst het bovenstaande voorbeeld. Door te werken met een wandbekleding van natuursteen, tussenwanden van bamboe, een bronskleurige douchekop, … heeft deze ruimte een unieke uitstraling.
VOORBEELD 4 = kleine, moderne badkamer met donkere kleuren
Lichte kleuren zorgen voor een groter ruimtegevoel in een kleine badkamer, maar dat hoeft natuurlijk de regel niet te zijn. Hou je van een strakke, minimalistische look? Dan kan je ook werken met donkerkleurige tegels voor de vloer- en wandbekleding. In het bovenstaande voorbeeld gaat het bovendien om glanzende tegels. Dankzij de weerspiegeling op deze bekleding lijkt de ruimte toch iets groter.