Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Douche renovatie

Is je douche aan vervanging toe? Of wil je simpelweg iets nieuws? Dan is een douche renovatie een goede keuze. In andere gevallen is het dan weer aangewezen om je volledige badkamer aan te pakken. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden, de belangrijkste aandachtspunten en de kostprijs van douche renovaties.

Ga snel naar:
Mogelijkheden douche renovatie
Douche renovatie: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Zelf douche renoveren of specialist?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Douche of hele badkamer renoveren?

Of je alleen je douche of meteen je hele badkamer renoveert, hangt vooral af van je budget en je persoonlijke wensen. Hieronder gaan we verder in op beide opties:

 • Douche renovatie: je kan een douche eenvoudig en snel renoveren als de rest van de badkamer nog goed functioneert en je blij bent met de huidige uitstraling. Denk aan een nieuwe douchebak, een passende cabine of aansluitende wanden, … maar bv. ook aan een waterbesparende kraan en andere accessoires. Ga hierbij uit van een richtprijs van € 400 à 3.000 (excl. btw).
 • Badkamerrenovatie: renoveer je de hele badkamer, dan geniet je van een compleet nieuwe uitstraling. Wel moet je dan rekening houden met een hogere kostprijs van zo’n € 3.500 à 25.000 (excl. btw). Alles komt hier namelijk bij aan bod. Goede voorbeelden zijn muur- of plafondafwerking, nieuwe badkamermeubels, sanitaire voorzieningen, de douche, leidingwerk, …

Op zoek naar advies voor een weloverwogen keuze? Vergelijk dan 2 à 3 badkamerspecialisten via de offerteservice van Solvari. Start je aanvraag hier.

 

Mogelijkheden douche renovatie

Laat je alleen je douche renoveren? Dan heb je een aantal opties. Hieronder zetten we ze op een rij:

 

1. Douchebak

De basis van je douche is de douchebak. Deze is te vervaardigen uit verschillende materialen als acryl, geëmailleerd staal of composiet. Daarnaast kan je een onderscheid maken tussen opbouw- en inbouwbakken. Opbouwbakken zijn praktisch en makkelijker te verwerken tijdens renovaties, maar inbouwbakken zijn dan weer ideaal voor inloopdouches. Deze zien er vaak ook wat mooier uit, aangezien ze naadloos overlopen in je badkamervloer en -wanden.

 

2. Douchekraan

Er zijn ook verschillende douchekranen beschikbaar. Doorgaans kies je tussen een mengkraan of thermostatische kraan. Waar je met een mengkraan 2 knoppen gebruikt (warm en koud), heb je er bij de thermostatische kraan maar 1 nodig. Dit laatste type is daarom ook makkelijker in gebruik. Ook kan je ervoor kiezen om de kraan te laten bouwen, zodat die minder ruimte in beslag neemt en al het leidingwerk netjes is weggewerkt. Dit maakt het schoonmaken van je badkamer ook een stuk eenvoudiger!

 

3. Douchekoppen

Qua douchekoppen kan je kiezen tussen waterbesparende douchekoppen, regendouches, stortdouches … Hierbij zijn je waterverbruik, je budget en je persoonlijke wensen de belangrijkste keuzefactoren. Zo is een regendouche bijvoorbeeld erg comfortabel, maar niet zo zuinig. En met een waterbesparende douchekop verbruik je tot wel 50% minder water.

 

4. Douchewanden

Met wanden kan je jouw douche afbakenen en zorgen voor wat meer privacy. De belangrijkste 2 keuzefactoren zijn de afmetingen en het gekozen materiaal. Zo kan je dezelfde tegels gebruiken voor de wanden als voor de vloer, of juist voor een contrast gaan. Met glazen douchewanden oogt je badkamer dan weer groter. Tegelijkertijd kan je ook kiezen voor een afsluitende cabine.

 

CONCLUSIE: hoe mijn douche renoveren?

Wat je ook kiest, bespreek je wensen en voorkeuren van tevoren met je specialist. Zo kan die een duidelijk plan opstellen en weet jij precies waar je aan toe bent. Vind gemakkelijk én snel jouw expert via onze gratis offerteservice. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 specialisten.

 

Douche renovatie: kosten

De totale kostprijs van een douche renovatie is sterk afhankelijk van de grootte, de moeilijkheidsgraad en het luxeniveau van het project. Hierbij maken we een onderscheid tussen een aparte douche renovatie of een douche renovatie als onderdeel van een badkamerrenovatie. Een overzicht met de richtprijzen:

Hoe renoveren?Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Douche renovatie€ 400 - 3.000
Badkamerrenovatie€ 3.500 - 25.000

LET OP: de kostprijs van een nieuwe douche is niet alleen afhankelijk van waar je voor kiest, maar die verschilt ook per vakbedrijf. Vergelijk daarom zeker meerdere offertes van badkamerspecialisten actief in je buurt en kies zo gegarandeerd de beste oplossing. Start je aanvraag hier.

 

douche renoveren

 

Belangrijke aandachtspunten

Een douche renoveer je niet zomaar. Je moet rekening houden met een aantal aandachtspunten voor een correcte uitvoering. We zetten de belangrijkste factoren kort op een rij:

 • Inrichting: de inrichting van je badkamer en de plek van je douche is belangrijk voor de afwerking. Zo kan je aangrenzende douchewanden bv. afwerken met dezelfde tegels als die op de grond, of kies je juist voor een contrast.
 • Leidingwerk: ook moet je letten op je leidingwerk. Bij een doucherenovatie an sich wordt er namelijk niks aan leidingen gedaan, waardoor je de locatie van je douche niet kan veranderen. Toch is het vaak de moeite waard om je leidingwerk te laten checken, vooral als het al even geleden is. Anders zit je later mogelijk met hoge herstelkosten.
 • Capaciteit van de boiler: vooral als je een regendouche wil of bv. kiest voor 2 douchekoppen, is het belangrijk dat je boiler genoeg capaciteit heeft om snel en genoeg warm water te kunnen voorzien. Regendouches verbruiken namelijk ruim 2x zoveel water als standaard douches. Voor zo’n installatie heb je dus doorgaans een boiler met een hoger volume nodig.
 • Ventilatie: je douche is een van de vochtigste ruimtes in je huis, waardoor een passend ventilatiesysteem essentieel is om vochtproblemen te voorkomen. Zeker als je een regen- of stortdouche laat plaatsen is een ventilatiesysteem van groot belang. Zo ga je bijvoorbeeld schimmelvorming, vochtvlekken, … doeltreffend tegen.
 • Verlichting: hoe zorg je met een nieuwe douche voor genoeg verlichting, bv. als je deze afsluit met een cabine? Hier zijn meerdere mogelijke oplossingen voor. Zo kan je nieuwe spotjes plaatsen, maar bv. ook een nieuwe spiegel ophangen, gebruik maken van natuurlijke lichtinval van je ramen, …

 

Zelf douche renoveren of specialist?

Aangezien een douche renovatie een beperkte ingreep is (vergeleken met een complete badkamerrenovatie), kan een handige doe-het-zelver het eventueel zelf. Toch is het in veel gevallen handiger om een expert in te schakelen. Zo profiteer je onder andere van:

 • Gericht advies: welke douchebak kies je of behoort een inloopdouche ook tot de mogelijkheden? Hoe werk je de douchewanden af? En hoe lang gaat je bestaande leidingwerk nog mee? Een badkamer expert weet het antwoord op al je badkamergerelateerde vragen.
 • Prijzen op maat: een specialist kan op basis van je wensen en budget jouw ideale douche samenstellen. Deze kost dan nooit te veel en je betaalt niet voor onnodige onderdelen.
 • Hoogwaardige oplossing: specialisten werken alleen met de beste materialen en kopen deze in bij betrouwbare bedrijven. Tegelijkertijd zijn die kosten dan ook lager dan voor jou als particulier.
 • Garantie: plaats je de nieuwe douche onderdelen zelf? Dan heb je geen garantie als je een fout maakt of iets beschadigt. Met een specialist ben je compleet ontzorgd en betaal je alleen voor diens materiaal- en arbeidskosten.

 

Budgetvriendelijk je douche renoveren = offertes vergelijken

Het mag wel duidelijk zijn; staat er een douche renovatie op de planning, dan laat je dit doen door een vakspecialist. Zo profiteer je van gericht advies, prijzen op maat en ben je van A tot Z ontzorgd. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 experts actief in jouw regio via onze offerteservice. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor badkamerrenovatie ontvangen

Kies voor een erkende vakman die gespecialiseerd is in badkamerrenovatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen