Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Badkamer vloer

Een nieuwe badkamer vloer is een essentieel onderdeel van je badkamerrenovatie. De meest geschikte vloer voor jouw badkamer hangt vooral af van jouw situatie: ondervloer, opbouwhoogte, … Hoe gaat een vakman te werk bij de plaatsing van je badkamer vloer? Met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden? En hoeveel betaal je ongeveer per m²? Je ontdekt er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe badkamer vloer plaatsen?
Prijs badkamer vloer renoveren
Belangrijke aandachtspunten
Zelf leggen of laten leggen?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Welke badkamer vloer is voor mij de beste keuze?

De meest geschikte badkamer vloeren verschillen van project tot project. Wat voor jouw badkamer de beste vloerbekleding is? Dat hangt vooral af van de volgende factoren:

  • Ondervloer: heb je een betonnen ondervloer in je badkamer? Dan kan je kiezen uit bijna elke waterdichte vloerbekleding. Gaat het om een houten ondervloer? Dan kies je beter voor een zachte vloerbekleding als vinyl en kurk of voor laminaat of parket.
  • Opbouwhoogte: is je opbouwhoogte beperkt? Om je deuren en drempels niet te moeten aanpassen, kies je dan best voor een zo dun mogelijke vloer in je badkamer. Een gietvloer, kurk of vinyl zijn voorbeelden van dergelijke dunne vloerafwerkingen.
  • Budget: je keuze voor je badkamer vloer hangt ook af van het budget dat je wil besteden. Zo kosten harde vloerbekledingen als betonstuc of keramische tegels meer dan zachte vloerafwerkingen als vinyl en kurk.
  • Persoonlijke wensen: ook je smaak bepaalt natuurlijk de meest geschikte vloer voor jouw badkamer. Hou je bv. van de industriële, robuuste uitstraling van beton of is de tijdloze, natuurlijke charme van hout meer jouw ding?
  • Plaatsingsmethode: laat je naast je vloerbekleding ook je chape uitbreken? Of wil je net je nieuwe badkamer vloer laten leggen op je bestaande vloer? Die plaatsingsmethode heeft een invloed op de mogelijke vloerafwerkingen. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een vakman actief in je buurt.

badkamer vloer

 

Hoe badkamer vloer plaatsen?

Wil je je badkamer vloer renoveren? Dan zijn er 2 grote mogelijkheden voor de plaatsing van de nieuwe vloerbekleding in je badkamer. We zetten ze kort op een rij:

 

1. Badkamer vloer renoveren met uitbreken

Is je huidige badkamer vloer in slechte staat (oneffen, barsten en scheuren, loszittende tegels, …)? Dan is het beter om je vloer uit te breken. Een vakman gaat daarbij als volgt te werk:

  • STAP 1 = vloer uitbreken: een tegelvloer op zavel of zand valt vlot uit te breken met bv. een drilboor. Ligt je vloerbekleding op een chapelaag? Dan gaat de vakman voorzichtiger te werk om die dekvloer niet te beschadigen (voegen loskappen, tegels verwijderen, …).
  • STAP 2 = chape egaliseren of nieuwe chape: is je dekvloer in een goede staat? Dan zal een vakman die egaliseren met het oog op een optimaal eindresultaat van je nieuwe badkamer vloer. Vertoont de chape grotere niveauverschillen, scheuren, …? Dan is het beter om die dekvloer ook uit te breken en een nieuwe chape te leggen. De vakman let er uiteraard op dat hij tijdens de breekwerken geen leidingen raakt.
  • STAP 3 = badkamer vloer afwerken: is de chape uitgedroogd? Dan plaatst de vakman je nieuwe vloer. Afhankelijk van de opbouwhoogte kan je gaan voor een dikkere afwerking als vloertegels in de badkamer of beton, maar ook een dunne bekleding (vinyl, kurk, gietvloer, …) is mogelijk.

 

2. Badkamer vloer op bestaande vloer

Vermijd je liever breekwerken met veel stof en puin? Als je huidige vloer in goede staat is, kan je gerust je nieuwe badkamer vloer op je oude vloer laten plaatsen. Een vakman gaat daarbij als volgt te werk:

  • STAP 1 = oude vloer voorbereiden: een vakman maakt je oude vloer eerst vet- en stofvrij. Ook kleinere scheurtjes of gaten vult hij op met een plamuurmiddel. Daarna volgt een primer om het egalisatiemiddel op je oude vloer goed te laten hechten.
  • STAP 2 = oude vloer egaliseren: daarna brengt hij met een pleisterspaan gelijkmatig het egalisatiemiddel aan (1 à 2 mm dik). Dat is belangrijk om je vloer helemaal effen, recht en glad te krijgen. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat van je nieuwe badkamer vloer, zeker als het om een dunne vloer gaat.
  • STAP 3 = badkamer vloer afwerken: is het egalisatiemiddel goed uitgedroogd? Dan kan de vakman je nieuwe vloerbekleding in de badkamer plaatsen. Let op: door de beperkte opbouwhoogte kies je best voor een dunne vloerafwerking. Anders moet je je deuren, drempels, … laten aanpassen.

 

TIP: laat je adviseren door een badkamerspecialist!

Met een grondige inspectie kan een badkamerspecialist de staat van je huidige badkamer vloer perfect inschatten. Op basis van die analyse geeft hij je advies op maat over de beste aanpak voor jouw project. Ook over de mogelijke vloerbekledingen voor jouw badkamer verschaft hij je graag meer uitleg. Zo maak je een doordachte keuze op maat van jouw woning en wensen.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere badkamerspecialisten via onze offerteservice.

 

Prijs badkamer vloer renoveren

De prijs voor de renovatie van je badkamer vloer hangt sterk af van jouw project. Laat je je huidige vloer (en eventueel chape) uitbreken of plaats je je nieuwe vloer op de oude? Ga je voor duurdere vloertegels in je badkamer of voor goedkopere vinyl? Enkele richtprijzen per plaatsingsmethode:

 

1. Prijs badkamer vloer renoveren met uitbreken

Bij deze plaatsingsmethode hangen de kosten vooral af van de vereiste chapewerken en je gekozen vloerbekleding in de badkamer:

  • Chape egaliseren: 20 à 25 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)
  • Chape uitbreken: 18 à 25 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)
  • Chape leggen: 15 à 20 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)
  • Nieuwe eindvloer: 35 à 175 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van de juiste keuze voor jouw project? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Zo kan je vlot en gericht verschillende adviezen, materialen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

2. Prijs badkamer vloer op bestaande vloer

Bij deze plaatsingsmethode hangen de kosten vooral af van de egalisatiewerken en je gekozen dunne vloerbekleding in de badkamer:

  • Egaliseren betonvloer of tegelvloer: 10 à 25 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)
  • Egaliseren houten vloer: 45 à 75 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)
  • Nieuwe dunne eindvloer: 35 à 150 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten)

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van de juiste keuze voor jouw project? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Zo kan je vlot en gericht verschillende adviezen, materialen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

vloertegels badkamer

 

Aandachtspunten badkamer vloer

Ben je van plan om je badkamer vloer te renoveren? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

  • Vloerverwarming: een vloerrenovatie in je badkamer is het uitgelezen moment om ook vloerverwarming en -isolatie te laten leggen. Je kan zowel kiezen voor elektrische vloerverwarming (dun matje onder de vloerbekleding) of warmwater vloerverwarming (legpatroon van verwarmingsbuizen).
  • Badkamer vloer ophogen: is je ondervloer ongelijk? Of lopen er leidingen of kabels over? Dan laat je best je vloer ophogen met een chape. Ook een houten raamwerk op je betonvloer laten leggen is een optie.
  • Geschikte ondergrond: bij het kiezen van de beste vloerafwerking moet je ook kijken naar de ondergrond. Zo zijn een gietvloer of vloertegels bv. minder aangewezen op een houten draagstructuur. In dat geval kies je beter voor een zacht materiaal als vinyl of een houten bekleding als laminaat of parket.
  • Onderhoud: wil je vlot je badkamer vloer schoonmaken? Dan is een naadloze vloerafwerking als een gietvloer, een vinyl vloer of een betonvloer ideaal. Bij parket of kleine tegels met veel voegen komt al meer onderhoud kijken.
  • Slipvastheid: bij een vochtige ruimte als de badkamer is ook slipvastheid een factor om rekening mee te houden. Zo bestaan er bv. keramische tegels met een antislip-toplaag. Ga je voor een gladdere vloerafwerking als een gepolierde betonvloer? Dan is een antislipmat geen overbodige luxe.
  • Afschot voor de douchevloer: ga je voor een stijlvolle inloopdouche? Zorg dan voor voldoende afschot zodat het water vlot wegloopt naar de douchegoot. Een afschot van 1 à 2 cm per meter is ideaal.
  • Waterdichtheid van je vloer: sommige vloerbekledingen (bv. keramische tegels en kunststof gietvloeren) zijn van zichzelf al vloeistofdicht. Bij andere eindvloeren is nog een extra nabehandeling nodig om ze volledig waterdicht te maken. Denk bv. aan betonvloeren, parket, steentapijt in de badkamer, …

 

Vraag voorstellen aan bij meerdere vakmannen

Een ervaren badkamerspecialist houdt rekening met al deze aandachtspunten bij de vloerrenovatie in je badkamer. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat op lange termijn. Wil je gericht adviezen en prijzen van verschillende vakmannen naast elkaar leggen? Dan vraag je best voorstellen aan bij verschillende specialisten actief in je buurt.

Gratis offertes ontvangen? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Zelf badkamer vloer leggen of vakman inschakelen?

Ben je handig en heb je de nodige ervaring met vloerwerken? Dan kan je eventueel zelf je badkamer vloer renoveren. Uiteraard kan je ook een beroep doen op de expertise van een vakman. Beide opties op een rij:

 

1. Zelf badkamer vloer leggen

Ben je een ervaren klusser? Dan is het een optie om zelf je badkamer vloer te plaatsen. Denk er wel aan dat je alle materialen zelf moet aankopen aan het btw-tarief van 21%. Om onaangename verrassingen achteraf te vermijden, moet je ook rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten: bestaande vloer uitbreken of niet, eventuele vloerverwarming, een 100% waterdichte vloerafwerking, …

 

2. Badkamer vloer laten leggen

Wil je zeker zijn van een nieuwe badkamer vloer op maat van jouw woning en wensen? Dan is het sterk aangeraden om een beroep te doen op de ervaring en vakkennis van een badkamerspecialist. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

  • Advies op maat: is het beter om je huidige badkamer vloer uit te breken of niet? Uit welke vloerafwerkingen kan je allemaal kiezen? Een vakman inspecteert eerst grondig je bestaande vloer en geeft je dan uitgebreid advies op maat.
  • Correcte uitvoering: of het nu gaat om de plaatsing van vloerverwarming, vloerisolatie, je nieuwe eindvloer, … Een vakman zorgt voor een correcte uitvoering van alle werken. Door zijn ervaring gaat het renoveren van de vloer in je badkamer ook vlot.
  • Kwalitatieve materialen: een badkamerspecialist werkt enkel met hoogwaardige materialen. Zo ben je zeker van een fraaie, waterdichte en comfortabele badkamer vloer om jarenlang van te genieten.
  • Mogelijke premies: kadert je nieuwe badkamer vloer binnen een grotere badkamerrenovatie? Dan kom je in aanmerking voor verschillende renovatiepremies voor je badkamer.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel de materiaal- als de arbeidskosten.

CONCLUSIE: een vakman werkt correct én vlot. Als je daarbij het verlaagde btw-tarief en de mogelijke renovatiepremies rekent, komt het voordeliger uit om een badkamerspecialist in te schakelen voor jouw project. Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij verschillende vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor badkamerrenovatie ontvangen

Kies voor een erkende vakman die gespecialiseerd is in badkamerrenovatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen