Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Badkamer ventileren

Als je al ergens goed moet ventileren, dan is het wel je badkamer. In deze vochtige ruimte kunnen grote vochtproblemen ontstaan als je dit niet voldoende doet. Welke systemen zijn er om je badkamer te ventileren en heb je een expert nodig voor de plaatsing? En wat met de prijs? We vertellen je hier alles wat je moet weten over badkamerventilatie!

Ga snel naar:
Hoe badkamer ventileren?
Prijs badkamerventilatie
Zelf badkamerventilatie plaatsen of expert?
Belangrijke aandachtspunten
Ontvang gratis & vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn de gevolgen van een slechte badkamerventilatie?

Een badkamer is doorgaans een van de vochtigste ruimtes in je woning. Ventileer je hier niet voldoende? Dan zal je ongetwijfeld tegen verschillende problemen aanlopen. Een kort overzicht:

 • Schimmelplekken: ventileer je niet goed na het douchen? Dan blijft de ruimte voor langere tijd vochtig en warm, wat een ideale voedingsbodem vormt voor schimmels. Zulke schimmels ogen vies en vuil, maar zijn bovenal slecht voor je gezondheid.
 • Vochtproblemen: bij gebrekkige ventilatie kan condensatievocht na het douchen geen kant op. Niet alleen heeft dit uiteindelijk een effect op je gezondheid, maar het kan ook je woning beïnvloeden. Denk bv. aan afbladderende verf, loslatend pleisterwerk, …
 • Ongezonde lucht: te vochtige lucht is simpelweg slecht voor je gezondheid. Idealiter ligt de luchtvochtigheid in huis tussen 40 à 60%, maar na het douchen kan dit al snel oplopen tot 80%.

Wil je de ventilatie in je badkamer verbeteren? Een van onze experts helpt je graag verder. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

badkamer ventileren

 

Hoe badkamer ventileren?

Voor een gezond binnenklimaat in je badkamer zorg je voor een goede toevoer van frisse buitenlucht en een efficiënte afvoer van vuile, vochtige lucht. Hiervoor heb je de keuze tussen een decentraal of centraal ventilatiesysteem. Daarnaast moet je nog de overweging maken tussen mechanische of natuurlijke ventilatie. Hieronder de opties op een rij:

 

1. Kleine badkamerrenovatie = decentrale ventilatie

Wil je breekwerken vermijden of enkel en alleen je vochtige badkamer ventileren? Dan is een decentraal ventilatiesysteem aangewezen. Zo’n systeem is bedoeld voor 1 kamer, waardoor je geen ventilatiekanalen moet laten aanleggen in je huis. Je hebt enkel een badkamerventilator en een passende afvoerbuis nodig. Hier zijn verschillende uitvoeringen voor te overwegen. Een overzicht:

 • Opbouw-, buis-, of kanaalventilator: dit is een simpele installatie waarbij je een ventilator in een afvoerbuis (buisventilator), tussen 2 afvoerbuizen (kanaalventilator) of in een opening in je dak of wand (opbouwventilator) bevestigt. Zulke ventilatoren kosten vaak maar zo’n € 40 à 70 (zie de webshop), zijn simpel te plaatsen, automatisch te bedienen met een vocht- of bewegingssensor, … Nadelig is dat je minder controle hebt over de aanvoer. Zo wordt het sneller warm in de zomer en koud in de winter.
 • Decentrale ventilatie-unit: er zijn ook decentrale ventilatiesystemen met een ventilatie-unit. De verversing van lucht kan ofwel deels ofwel volledig mechanisch. De prijs van zo’n systeem is wel wat hoger dan een simpele badkamerventilator.

 

2. Grote renovatie of nieuwbouw = centrale ventilatie

Heb je een grote badkamerrenovatie op de planning staan, of heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan kies je best voor centrale mechanische ventilatie. Vooral voor een inpandige badkamer (zonder ramen) is op deze manier ventileren van groot belang, aangezien hier geen sprake is van natuurlijke ventilatie. Voor een badkamer heb je doorgaans de keuze uit een ventilatiesysteem C (+) of ventilatiesysteem D:

 • Ventilatiesysteem C (+): hierbij verloopt de aanvoer van lucht natuurlijk en de luchtafvoer mechanisch met een ventilator. Kies je voor ventilatiesysteem C+? Dan zijn de roosters zelfregulerend en gaan ze automatisch openen. Dit gebeurt door speciale sensoren die rekening houden met het CO2-gehalte, de vochtigheidsgraad, de temperatuur en beweging in de ruimte.
 • Ventilatiesysteem D: de af- en toevoer van lucht gebeurt hierbij mechanisch met 2 ventilatoren. Je hebt dan dus geen roosters, maar ventielen. Dit zijn toevoerventielen in droge ruimtes en afvoerventielen in ruimtes die vochtig neigen te zijn, zoals je badkamer.

 

TIP: vergelijk ventilatiespecialisten voor een installatie op maat!

Weet je niet zeker welk ventilatiesysteem je nodig hebt? Twijfel je bv. tussen een enkele unit voor je badkamer of een centraal systeem voor je hele huis? Schakel dan een expert in voor gericht advies. Die houdt dan rekening met jouw wensen, woonsituatie en budget. Ontvang advies van meerdere experts in je buurt.

 

Prijs badkamerventilatie

De prijs voor badkamerventilatie varieert sterk. Kies je bv. voor goedkope decentrale ventilatie, of ga je voor een duurder centraal ventilatiesysteem? Een enkele badkamerventilator is al beschikbaar voor € 40 – 70 via onze webshop, maar voor andere systemen kunnen de prijzen variëren tussen € 550 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder zetten we enkele richtprijzen op een rij:

Type ventilatiesysteemMogelijke uitvoeringenGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Decentraal ventilatiesysteemOpbouw-, buis- of kanaalventilatoren€ 40 - 70
Ventilatie-unit€ 550 - 1.500
Centraal ventilatiesysteemVentilatiesysteem C (+)€ 3.000 - 3.500
Ventilatiesysteem D€ 5.500 - 7.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Alles hangt af van je gekozen installatie, de vereiste werkzaamheden en je gekozen ventilatiespecialist, … Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om je ventilatiesysteem zelf te installeren. Wil je een exacte prijs voor badkamerventilatie? Dan ben je bij Solvari aan het juiste adres. Start je aanvraag hier.

 

inpandige badkamer ventileren

 

Zelf badkamerventilatie plaatsen of expert?

Soms kan je prima zelf je badkamerventilator plaatsen. Vooral als het gaat om een simpele badkamerventilator die weinig breekwerken vereist. Gaat het echter om een centraal ventilatiesysteem voor je hele huis of ben je simpelweg niet zo handig? Dan schakel je best een expert in. Zo geniet je van…

 • Gericht advies: welk ventilatiesysteem kies je voor je badkamer en hoe monteer je deze best? Wat zijn alle grote verschillen tussen de meest gangbare uitvoeringen? Met een specialist ben je zeker van passend advies en geniet je van een installatie op maat van je wensen en huishouden.
 • Prijzen op maat: een expert kan op locatie beoordelen hoeveel werk het plaatsen van je systeem kost en koopt al het benodigde materiaal voor een scherpe prijs in. Het resultaat? Een eerlijke prijs op maat van jouw project.
 • Kwalitatieve plaatsing & garantie: een ventilatiespecialist weet precies wat die doet en werkt daarom snel én nauwkeurig. Zo geniet je vaak al binnen 1 dag van goede ventilatie in je badkamer. En gaat er onverhoopt tóch iets mis? Dan neemt de specialist eventuele kosten voor zijn eigen rekening!
 • Contact voor onderhoud: in principe is onderhoud aan een ventilatiesysteem niet verplicht, maar het is wel aan te raden. Zo ben je zeker dat het systeem goed blijft functioneren en ontdek je eventuele schade en gebreken altijd op tijd. Idealiter sluit je hiervoor een contract af bij je gekozen installateur. Die kan dan jaarlijks of tweejaarlijks langskomen voor een controle.

 

Belangrijke aandachtspunten

Wat zijn de belangrijkste factoren om in het achterhoofd te houden op vlak van je badkamer ventileren? Een aantal van de voornaamste aandachtspunten:

 • Ventilatie in de winter: in de winter kan het nog wel eens aanlokkelijk zijn om alles in huis dicht te gooien en de koude buiten te houden. Echter heeft dit een averechts effect op de luchtkwaliteit en je energierekening. Een vochtig huis is namelijk lastiger om warm te houden. Je kan gelukkig warmteverlies beperken met een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie. De warmte van de afvoerlucht gebruik je dan om koude aanvoerlucht op te warmen voor het in je huis terechtkomt.
 • Wel of geen breekwerken: wil je geld besparen en breekwerken tot een minimum beperken? Dan kies je best voor een decentrale badkamerventilator. Hiervoor heb je bv. een doorgang nodig naar een afvoerbuis, maar hoef je geen complete ventilatiekanalen te laten aanleggen. Dit is wel het geval bij een centraal ventilatiesysteem.
 • Wetgeving: voor ventilatie moet je goed rekening houden met de EPB-wetgeving. Bij nieuwbouw huizen en ingrijpende energetische renovaties moet je bv. zorgen voor een compleet ventilatiesysteem, met een ontwerpdebiet van 3,6 m³/h per m². Voor kleinere renovaties (bv. bij bestaande bouw) hoef je enkel te zorgen voor de toe- en afvoervoorzieningen.

 

Besparen op badkamerventilatie? Vergelijk offertes!

Wil je efficiënt je vochtige badkamer ventileren en besparen op je investering, maar ook op energiekosten, eventueel onderhoud, …? Maak dan gebruik van de gratis offerteservice van Solvari! Wij brengen je vrijblijvend in contact met meerdere erkende experts in je buurt. Interesse? Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor badkamerrenovatie ontvangen

Kies voor een erkende vakman die gespecialiseerd is in badkamerrenovatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen