Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Badkamerrenovatie prijs

De prijs voor een badkamerrenovatie is afhankelijk van de werken die je laat uitvoeren. Heeft ze enkel wat opfrissing en aanpassingen nodig of wil je de badkamer volledig renoveren? Een overzicht van de gemiddelde kosten voor alle mogelijkheden bij een badkamerrenovatie vind je hier.

Ga snel naar:
Prijs per onderdeel
Totaalprijs badkamerrenovatie
Offertes aanvragen

 

Type badkamerrenovatie

Een badkamer kan je op verschillende manieren renoveren:

 

1. Aanpassen of opfrissen van de badkamer

Is je badkamer nog in goede staat maar wil je ze opfrissen, het sanitair vernieuwen, nieuwe wandbekleding plaatsen of een nieuw badkamermeubel plaatsen? Met enkele aanpassingen is je badkamer meteen een pak comfortabeler en moderner. Prijzen per onderdeel vind je verderop. Offertes op maat kan je aanvragen bij onze badkamerspecialisten.

 

2. Complete renovatie van de badkamer

Het voordeel van een complete badkamerrenovatie is dat je volledig vrij bent qua inrichting en materialen. Op gebied van sanitair en afwerking heb je tegenwoordig een bijzonder ruim aanbod. Zo kan je van elke badkamer een onderhoudsvrije en gezellige ruimte maken. Een eenvoudige badkamerrenovatie begint vanaf 4000 euro.

Voor een complete badkamerrenovatie moet je rekenen op een prijs tussen de 7.500 en 20.000 euro. Vrijblijvende offertes op maat door badkamerspecialisten kan je hier aanvragen.

 

 

Badkamerrenovatie prijs: overzicht van de werken

In de prijs voor een badkamerrenovatie zijn verschillende werken opgenomen. Afhankelijk van het type renovatie dat je laat uitvoeren (opfrissing/aanpassing/complete renovatie), voer je een of meerdere van deze werken uit. Een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende richtprijzen:

Type werkGemiddelde richtprijs
Leidingwerk€ 360 – 880 (incl. btw en plaatsing)
Vloerafwerking€ 10 – 180 per m² (excl. plaatsing)
Wandafwerking€ 10 – 155 per m²
Plafondafwerking€ 15 – 200 per m² (excl. plaatsing)
Sanitaire installatiesToilet€ 300 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
Bad€ 500 – 3.000 (incl. btw en plaatsing)
Douche€ 400 – 2.000 (incl. btw en plaatsing)
Wastafel€ 400 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
Kraan
€ 125 – 500 (incl. btw en plaatsing)
BadkamermeubelVanaf € 1.000 (excl. plaatsing)
Ventilatie (debiet: 350m³/H)€ 2.800 - 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Let op, de aangehaalde prijzen zijn slechts richtprijzen. De effectieve prijzen kunnen sterk variëren afhankelijk van de situatie/gewenste afwerking/gewenste functies.

 

1. Leidingwerk

 • Waterleidingen zijn onmisbaar voor de aanvoer en afvoer van water bij de douche, het toilet, de wastafel, … Wil je deze sanitaire installaties verplaatsen, dan moet je de waterleidingen omleggen.
 • Hetzelfde geldt voor de elektriciteitsleidingen wanneer je extra stopcontacten of lichtpunten wil voorzien of de plaats ervan wil veranderen.

» Prijs leidingwerk: gemiddeld € 360 – 880 (incl. btw en plaatsing)

 

Of je nu een grote of kleine badkamerrenovatie doet, laat je bestaande leidingen altijd nakijken door een vakman. Het zou zonde zijn als je jouw badkamer renoveert en niet veel later vaststelt dat de leidingen aan vervanging toe zijn.

 

2. Vloerafwerking

Doordat de badkamer een vochtige ruimte is, kan je er niet zomaar elk type vloer in leggen.

Welke vloeren zijn dan wel geschikt?

 • Keramische tegels zijn waterbestendig, sterk en onderhoudsvriendelijk. Dat maakt ze erg populair voor badkamers. Het voordeel van keramische tegels is dat ze de look van andere materialen kunnen nabootsen. Zo bestaan er keramische tegels met de look van hout, beton, marmer, …
 • Wie zegt dat een houten vloer niet kan in een badkamer heeft het mis. Een watervaste parket- of laminaatvloer in de badkamer is perfect mogelijk. Er zijn wel enkele aandachtspunten: kies voor een houtsoort met een duurzaamheidsklasse tussen I en III, voorzie uitzetvoegen, zorg voor een goede verlijming, …
 • Hou je van een strakke en stijlvolle look, dan is een gietvloer misschien wel een goede keuze. Verder zijn ook vloeren uit vinyl, kurk of linoleum erg geschikt voor gebruik in de badkamer.

» Prijs keramische tegels: gemiddeld € 10 – 90 per m² (excl. plaatsing)
» Prijs vloer in parket: gemiddeld € 25 – 180 per m² (excl. plaatsing)
» Prijs vloer in laminaat: gemiddeld € 10 – 50 per m² (excl. plaatsing)
» Prijs gepolierde betonvloer: gemiddeld € 45 – 135 per m² (excl. plaatsing)
» Prijs vinylvloer: gemiddeld € 20 – 40 per m² (excl. plaatsing)
» Prijs kurkvloer: gemiddeld € 20 -80 per m² (excl. plaatsing)
» Prijs linoleum: vanaf gemiddeld € 40 per m² (excl. plaatsing)

 

Let op! Gezien de kleine oppervlakte van een badkamer zal de prijs sterk afhangen van de moeilijkheidsgraad, bereikbaarheid, totale omvang van de werken. Vrijblijvende offertes en voorstellen van gespecialiseerde badkamer installateurs kan je hier aanvragen.

 

3. Wandafwerking

De wanden van je badkamer kan je met verschillende materialen afwerken. Enkel populaire mogelijkheden:

 • Wandtegels zijn zonder twijfel het populairst. Je kan ze makkelijk schoonmaken en ze zijn waterdicht. Het aanbod aan wandtegels is groot. Ze zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen, materialen en stijlen. Keramische wandtegels en muurtegels uit natuursteen komen het vaakst voor.
 • Wil je een unieke look in de badkamer, dan is tadelakt misschien wel een goede keuze. Het is traditioneel Marokkaans stucwerk met een warme en authentieke uitstraling. Dit type pleisterwerk is stootvast en waterbestendig en dus erg geschikt voor gebruik in de badkamer. Een goedkoper alternatief voor tadelakt is betonstuc, een waterdicht pleistermateriaal op basis van kunsthars en cement waarmee je een mooie betonlook creëert.
 • Wandafwerking in mortex is ook erg populair in badkamers. Het is een waterdichte en onderhoudsvriendelijke pleister met betonlook.
 • Een badkamer behangen of schilderen behoort ook tot de mogelijkheden. Je kan het behang of schilderwerk wel best beperken tot de niet natte zones. Kies ook zeker voor verf en behang dat bestand is tegen vocht.

» Prijs wandtegels: gemiddeld € 10 – 90 per m²
» Prijs tadelakt: vanaf gemiddeld € 130 per m²
» Prijs betonstuc: gemiddeld € 65 – 155 per m²
» Prijs mortex: gemiddeld € 20 – 45 per m²
» Prijs schilder: gemiddeld € 40 per uur of € 15 – 20 per m² (incl. btw)
» Prijs behanger: gemiddeld € 40 per uur of € 10 – 25 per m² (incl. btw) 

 

Zijn de huidige muren in je badkamer beschadigd, dan kan je deze makkelijk wegwerken via een voorzetwand in vochtbestendig gipskarton. Gyprocwanden zijn uiterst geschikt voor gebruik in de badkamer. Ze zijn goedkoop en makkelijk te plaatsen. Bovendien kan je ze voorzien van isolatie.

 

 

Tip: Maak gebruik van de expertise van een vakman.

Voorkom dat je zelf belangrijke dingen over het hoofd ziet en ga te rade bij een professionele badkamerinstallateur. Deze adviseert je niet alleen, hij neemt de volledige renovatie van jouw badkamer op zich en begeleid je doorheen het renovatieproces.

Een vakman heeft dankzij zijn kennis en ervaring in het vak beter zicht op de huidige staat en mogelijkheden van je badkamer. Hij maakt een analyse van je badkamer en maakt een prijsvoorstel op maat. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende vakmannen via de offertepagina. Zo kan je prijzen vergelijken en besparen op je budget.

 

badkamerrenovatie prijs

 

4. Plafondafwerking

De vochtigheid in een badkamer is een belangrijke factor om in rekening te brengen bij het kiezen van de plafondbekleding. Enkele mogelijkheden:

 • Een plafond in hout in de badkamer, kan dat? Ja. Belangrijk is wel dat je een tropische houtsoort – zoals padoek of iroko – of behandeld hout gebruikt. Net zoals bij een houten vloer, moet je ook bij een houten plafond uitzetvoegen voorzien om te voorkomen dat het materiaal krom trekt.
 • Een spanplafond is een verlaagd plafond waarbij een doek tussen profielen wordt opgespannen. Je moet het oude plafond niet verwijderen, je plaatst het spanplafond er gewoon over. De ideale oplossing dus voor een badkamerrenovatie.
 • Een aluminium plafond bestaat uit horizontaal of diagonaal bevestigde lamellen. Hoewel het een ouderwetse reputatie heeft, zijn aluminium plafonds tegenwoordig beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen waardoor ze toepasbaar zijn in allerlei interieurstijlen.
 • Een andere optie is een gyproc plafond. Het is dan wel belangrijk dat je gebruikt maakt van het groene, vochtwerende gipskarton.

» Prijs houten plafond: gemiddeld € 15 – 30 per m² (excl. plaatsing)
» Prijs spanplafond: gemiddeld € 70 – 80 per m² (excl. plaatsing)
» Prijs aluminium plafond: gemiddeld € 160 – 200 per m² (excl. plaatsing)
» Prijs gyproc plafond: gemiddeld € 60 – 80 per m² (excl. plaatsing)

 

5. Sanitaire installaties

Hiermee bedoelen we het toilet, het bad, de douche, de wastafel en het kraanwerk. Bij al deze sanitaire installaties heb je keuze uit verschillende uitvoeringen.

 

Toilet

Bij een toilet kan je kiezen tussen een staand of hangend model. Een toilet kan je volledig zichtbaar laten of deels laten wegwerken in de wand. Wat de toiletbril betreft, heb je de keuze tussen een standaard bril, een toiletbril met remmechanisme, een zelfreinigend toiletbril, …

» Prijs toilet: gemiddeld € 300 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
(Dit zijn richtprijzen voor een standaard toilet. Voor specialere exemplaren lopen de prijzen hoger op.)

 

Bad

Ook bij baden zijn er verschillende mogelijkheden. Een klassiek ligbad, hoekbad, zitbad (ideaal voor kleine badkamers), combibad (bad + douche), tweepersoonsbad, whirpoolbad, … keuze genoeg. Een bad kan je bovendien vrij in de ruimte laten staan of laten inbouwen.

» Prijs bad: gemiddeld € 500 – 3.000 (incl. btw en plaatsing)
(Dit zijn richtprijzen voor een standaard bad. Voor specialere exemplaren lopen de prijzen hoger op.)

 

Douche

Bij douches maken we een onderscheid tussen een douchecabine, douchebak en inloopdouche. Een douchecabine bestaat uit een douchebak en een afscheiding. Je kan ook enkel een douchebak plaatsen. Deze kan je op de badkamervloer plaatsen of in de vloer laten inwerken. Bij een inloopdouche heb je geen douchebak. Je doucht dan op de badkamervloer die waterdicht gemaakt is.

Als doucheafscheiding zijn een douchegordijn, muur, glazen/kunststof wand en douchedeuren het populairst. Wat de douchekop betreft kan je kiezen tussen een standaard douchekop, een regendouche of douchepanelen. Hier kan je zover in gaan als je wil. Douchekoppen van meer dan 1000 euro zijn geen uitzondering.

» Prijs douche: gemiddeld € 400 – 3.000 (incl. btw en plaatsing)
Nieuwe douche laten plaatsen?
Vraag hier prijzen aan.
(Dit zijn richtprijzen voor een standaard douche. Voor specialere exemplaren lopen de prijzen hoger op.)

 

Wastafel

Bij het kiezen van een wastafel moet je je eerst en vooral afvragen of je een enkel of dubbel model wil. Verder is een wastafel mogelijk in verschillende materialen zoals acryl, porselein, natuursteen, kunststof, …

Wat de uitvoering betreft heb je volgende mogelijkheden: een vrijhangende wastafel (hangt rechtstreeks aan de muur), onderbouwwastafel (bevestigd aan het badkamermeubel), inbouwwastafel (ingebouwd in het badkamermeubel), wastafel met zuil (op een poot waarin de leidingen zitten), opzetwastafel (wastafel bovenop het wastafelblad).

» Prijs wastafel: gemiddeld € 400 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
(Dit zijn richtprijzen voor een standaard wastafel. Voor specialere exemplaren lopen de prijzen hoger op.)

 

Kraanwerk

In de badkamer zijn mengkranen en thermostatische kranen de meest populaire kranen. Een een- of tweegreepsmengkraan is aangesloten op warm en koud water. Als je ze open draait meng je water tot je de juiste temperatuur bereikt. Bij een thermostatische kraan stel je de gewenste temperatuur op voorhand in.

» Prijs kranen: gemiddeld € 125 – 500 (incl. btw en plaatsing)
(Dit zijn richtprijzen voor standaard kraanwerk. Voor specialere exemplaren lopen de prijzen hoger op.)

 

badkamerrenovatie kosten

 

6. Badkamermeubel

Een badkamermeubel bepaalt voor een groot stuk de sfeer en look van je badkamer. Badkamermeubels zijn er in verschillende uitvoeringen, materialen en stijlen.

De belangrijkste keuze is zonder twijfel de onderbouwkast. Dat is de kast onder de wasbak. Voor welke kleur ga je? Kies je voor een open model of een model met schuiven of deuren? En kies je voor een model op poten of een staand of hangend model?

Ook belangrijk is de opbergruimte errond. Biedt je onderbouwkast niet voldoende opbergplaats, dan is een kolomkast in dezelfde stijl of een spiegelkast misschien wel een praktische ruimtewinner.

Er is een groot aanbod aan kant-en-klare badkamermeubels, maar wil je de ruimte echt optimaal benutten, dan kan je ook een badkamermeubel op maat laten maken. Alles is dan volledig aangepast aan de ruimte die jij ter beschikking hebt, met een minimum aan plaatsverlies.

» Prijs badkamermeubel op maat: vanaf gemiddeld € 1.000 (excl. plaatsing)
(Dit zijn richtprijzen voor een standaard badkamer. Afhankelijk van het materiaal en de gewenste uitvoering kunnen de prijzen hoger oplopen.)

 

7. Ventilatie

In een vochtige ruimte zoals de badkamer is goede ventilatie onmisbaar. Zo kan vocht weg uit de ruimte en krijgen vochtproblemen zoals schimmels geen kans. Een mechanisch ventilatiesysteem is het meest efficiënte ventilatiesysteem. Daarbij verloopt de toe- en afvoer van lucht deels of volledig mechanisch.

We onderscheiden 3 soorten mechanische ventilatiesystemen.

 • Ventilatiesysteem B: mechanische toevoer – natuurlijke afvoer
 • Ventilatiesysteem C(+): natuurlijke toevoer – mechanische afvoer
 • Ventilatiesysteem D (+ warmterecuperatie); mechanische toevoer – mechanische afvoer

» Prijs ventilatiesysteem B: gemiddeld € 2.800 (excl. btw, incl. plaatsing)
» Prijs ventilatiesysteem C(+): gemiddeld €
3.000 – 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing)
» Prijs ventilatiesysteem
D (+ warmterecuperatie): gemiddeld € 5.500 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Let op, bovenstaande prijzen zijn richtprijzen voor een systeem met een debiet van 350m³/H. Benieuwd naar de prijs van een ventilatiesysteem op maat van jouw badkamer? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

 

prijs badkamerrenovatie

 

Totaalrenovatie badkamer

Voor de totale kostprijs van een badkamerrenovatie kan je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de € 3.500 en € 25.000. De definitieve prijs is daarbij sterk afhankelijk van de gekozen materialen, de grootte van de badkamer en het gewenste luxeniveau. Wat dat laatste betreft maken we een onderscheid tussen:

 • Basic badkamer: deze badkamer bestaat bijvoorbeeld uit een standaard douchecabine, een badkamermeubel met 1 wastafel, een standaard ligbad en toilet. Afwerking van de vloeren en wanden in basic tegels. Prijs: tussen 3500 en 7000 euro.
 • Gemiddelde badkamer: in deze badkamer heb je bijvoorbeeld een inloopdouche, ligbad, toilet en een badkamermeubel met 2 wastafels. Het is een kwalitatieve en stijlvolle badkamer zonder al te veel luxe en design. prijs: tussen 7500 en 12.500 euro.
 • Luxe badkamer: deze badkamer heeft bijvoorbeeld een dubbele wastafel, een of meerdere badkamermeubels, een toilet, een grote inloopdouche en een luxe ligbad of whirlpool. Details in het sanitair en de gekozen materialen maken het prijsverschil. Prijs: tussen 12.500 en 25.000 euro

 

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw wensen en situatie? Vraag vrijblijvend offertes aan bij professionele badkamerbouwers via de offertepagina.

 

Tips om de badkamerrenovatie kosten te drukken

Wil je badkamerrenovatie kosten drukken? Deze besparingstips helpen je alvast op weg.

 1. Bepaal op voorhand je budget

  Bepaal op voorhand het budget dat je aan de badkamerrenovatie wil spenderen. Zo kan je er doorheen het bouwproces al je beslissingen op afstemmen en voorkom je onverwacht hoge facturen achteraf.

 2. Doe zelf de afbraakwerken

  Moet jouw huidige badkamer deels of volledig uitgebroken worden voor de renovatiewerken? Dan kan je de sloopwerkzaamheden (deels) zelf te doen om zo de kosten te drukken. Probeer ook het puin en het oude badkamermeubilair zelf af te voeren. Hoe meer voorbereidend werk je zelf kan doen, hoe minder werk de vakman ermee heeft en hoe lager de kosten voor jou zijn.

 3. Kies een lokale vakman

  Heel wat aannemers rekenen voorrijkosten aan voor hun verplaatsing van en naar de werklocatie. Door te kiezen voor een vakman uit jouw regio kan je deze voorrijkosten vermijden. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij vakmannen uit jouw buurt.

 4. Maak gebruik van premies en een verlaagd btw-tarief

  Voor het renoveren van jouw badkamer kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor premies. Dit zijn de financiële steunmaatregelen waarvoor je in aanmerking komt wanneer je je badkamer laat renoveren:

  Mijn VerbouwPremie: subsidiebedrag voor sanitair = max. 35 – 50% van de factuur
  Aanpassingspremie: subsidiebedrag = max. € 1.250 per categorie
  Verlaagd btw-tarief: 6% btw i.p.v. 21%

 

 

Het voordeel van een professionele badkamerinstallateur

Je badkamer renoveren is geen simpele klus. Er komt veel en erg verschillend werk (sanitairwerken, elektriciteitswerken, wand- en vloerbekleding, …) bij kijken. Bovendien zijn fouten tijdens doe-het-zelven snel gemaakt, wat de kosten achteraf aardig kan doen oplopen.

Verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en laat je badkamer renoveren door een professionele badkamerinstallateur. Deze luistert naar je wensen en maakt op basis daarvan een ontwerp. Hij stelt een waterdicht stappenplan op en voert de werken uit volgens de overeengekomen planning. Kortom, het is 1 partij die het volledige project coördineert, opvolgt en uitvoert. Je hebt dus 1 aanspreekpunt waarbij je steeds terecht kan voor al je vragen en opmerkingen.

 

Offertes voor badkamerrenovatie ontvangen

Kies voor een erkende vakman die gespecialiseerd is in badkamerrenovatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen