Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Badkamer prijs 2024

Wil je graag je badkamer renoveren? Dan hou je best een bepaald budget in je achterhoofd. Er komt namelijk heel wat kijken bij zo’n renovatie. Wil je een volledig nieuwe badkamer of vervang je enkel de verouderde sanitaire toestellen? Wat zijn de kostenbepalers en hoe druk je de prijs van een nieuwe badkamer? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Gemiddelde prijs badkamer
Kostenbepalers badkamer prijs
Prijs badkamerrenovatie drukken
Waarom professional inschakelen?
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Hoeveel kost een badkamer in 2024?

Heel wat factoren spelen een rol in de prijsbepaling van een badkamer. Hoe groot is de ruimte? Wil je al je sanitaire toestellen vernieuwen of is slechts een deel aan vervanging toe? Pak je ook de vloer, de wanden en het plafond aan? Gemiddeld kan je rekenen op een badkamer prijs van € 3.500 à € 25.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Hieronder maken we alvast het onderscheid tussen een basic, een gemiddelde en een luxe badkamer:

 • Basic badkamer: een basic badkamer bestaat bv. uit een standaard douchecabine, een toilet, een wastafel en de standaard wand-, vloer- en plafondafwerking. Hiervoor mag je rekenen op gemiddeld € 3.500 à 7.500 (excl. btw & incl. plaatsing).
 • Gemiddelde badkamer: hiervoor kan je bv. een moderne inloopdouche, een toilet, een dubbele wastafel en een grote wandspiegel voorzien. Als ook de afwerking dat tikkeltje meer mag zijn betaal je doorgaans € 7.500 à 12.500 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Luxe badkamer: hier kan je bv. meerdere meubels en wastafels plaatsen, maar ook een toilet, een groot ligbad en een inloopdouche. De wanden, de vloer en het plafond krijgen ook een kwalitatieve bekleding. Qua budget reken je dan best op € 12.500 à 25.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

Ben je benieuwd naar de prijs van een nieuwe badkamer in jouw situatie? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere installateurs via onze offerteservice.

badkamer prijs luxe

 

Gemiddelde prijs badkamer

De kostprijs van je badkamer hangt af van hoe je de renovatie aanpakt. Uiteraard is het goedkoper om enkel je sanitaire toestellen te vervangen dan een volledig nieuwe badkamer te laten plaatsen. Hieronder zetten we de twee opties even op een rijtje:

 

OPTIE 1: enkel sanitaire toestellen vervangen = € 1.725 à 8.500

Zijn je wanden, je vloer en plafond nog in perfecte staat? Dan is het verstandig om enkel je sanitaire installaties die aan vervanging toe zijn te vernieuwen. Daarmee bedoelen we het toilet, het bad, de douche, de wastafel en het kraanwerk:

 • Toilet: bij een toilet kan je uit verschillende modellen kiezen. Wil je een staand of liever een hangend toilet? Heb je graag een toiletbril met een remmechanisme? Voor een standaard toilet betaal je doorgaans € 300 à 1.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Bad: ook hier zijn er meerdere mogelijkheden. Een klassiek bad is de meest budgetvriendelijke optie. Mag het wat meer zijn? Dan kan je ook een vrijstaand bad of een whirlpool overwegen. Een standaard bad heeft een gemiddeld prijskaartje van € 500 à 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Douche: bij douches kan je doorgaans kiezen voor een douchecabine, een douchebak of een inloopmodel. Ook qua doucheafscheiding en douchekop zijn er verschillende opties. Voor een basismodel betaal je gemiddeld € 400 à 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Wastafel: wil je een dubbele wastafel of is een enkel model voldoende? Verder denk je best ook na over de plaatsing. Heb je graag een ingebouwde wastafel? Of toch liever op een zuil? Gemiddeld mag je voor een standaard wastafel rekenen op € 400 à 1.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Kraanwerk: het kraanwerk ligt best in de stijl van je badkamermeubels. De meest populaire types zijn thermostatische en mengkranen. Daarnaast heb je ook verschillende mogelijkheden qua kleur en vorm. Voor een standaard kraan betaal je doorgaans € 125 à 500 (excl. btw en incl. plaatsing).

 

OPTIE 2: volledige badkamerrenovatie = € 3.500 à 25.000

Wil je je badkamer een volledig nieuwe look geven? Dan kan je grotere renovatiewerken doen en ook de vloer, de wanden en het plafond aanpakken. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

 • Vloerafwerking: in een badkamer kan je niet zomaar elk type vloer leggen. Je kan gaan voor keramische tegels, een houten vloer, een gietvloer, maar ook vinyl, kurk of linoleum. Er is voor elk budget wat wils. Afhankelijk van het type vloer betaal je gemiddeld € 10 à 180 per m² (excl. plaatsing).
 • Wandafwerking: wandtegels zijn het populairst omdat je ze gemakkelijk kan schoonmaken. Maar je kan ook gaan voor tadelakt, betonstuc, mortex of bepaalde types behang of verf. Voor de wandafwerking betaal je afhankelijk van het type ongeveer € 10 à 155 euro per m² (excl. plaatsing).
 • Plafondafwerking: het is heel belangrijk dat het plafond bestand is tegen vocht. Je kan bv. kiezen voor tropisch hout, een spanplafond, een aluminiumplafond of gyproc. Voor de plafondafwerking mag je op een gemiddeld prijskaartje rekenen van € 60 à 80 per m² (excl. plaatsing).

 

TIP: het is steeds een goed idee om je te laten bijstaan door een professional bij je badkamerrenovatie. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van verschillende installateurs. Start je aanvraag hier!

 

Kostenbepalers badkamer prijs

De prijzen van de sanitaire toestellen, vloer- wand- en plafondafwerking kennen we al. Maar wat zijn de andere kostenbepalers van een nieuwe badkamer? Je vindt ze hieronder opgesomd:

 

1. Afbraakwerken

Als je aan een totaalrenovatie van je badkamer begint, zal je eerst moeten afbreken. Denk maar aan het uitbreken van je badkamertegels, radiatoren verwijderen, het weghalen van je bad, … Je kan ervoor kiezen om deze klus zelf te doen, maar je kan ook aan je badkamer installateur vragen om deze werken te doen.

Richtprijs: € 7 à 25 per m² (excl. btw)

 

2. Leidingwerken

Soms is het nodig om je waterleidingen aan te passen bij een badkamerrenovatie. Bv. als je douche op een andere plaats komt te staan of als je ook een bad wil installeren. Zijn je waterleidingen nog in goede staat? Dan kan je ze hergebruiken. Als dat niet het geval is, moet je de oude leidingen laten uitbreken en vervangen.

Richtprijs: € 360 à 880 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Badkamerventilatie

Door grondig te ventileren in de badkamer ga je schimmelvorming en muffe geurtjes door condensatievocht tegen. Je kan kiezen voor badkamerventilatoren of raamroosters voor natuurlijke ventilatie, maar de meest efficiënte oplossing is een ventilatiesysteem D dat de afvoer en aanvoer van lucht mechanisch regelt.

Richtprijs:  € 1.000 à 1.500 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

TIP: een ervaren installateur kent de verschillende kostenposten en kan met jou alle mogelijkheden voor een nieuwe badkamer overlopen. Op die manier maak je slimme keuzes op vlak van materiaal, toestellen, werkwijzen, … Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van verschillende installateurs in jouw buurt!

 

badkamer prijs klein

 

Prijs badkamerrenovatie drukken

Een badkamerrenovatie is een hele investering. Daarom zetten we even enkele tips op een rijtje om ervoor te zorgen dat het prijskaartje van je nieuwe badkamer beperkt blijft:

 • Bepaal op voorhand een budget: het is belangrijk om bij een omvangrijke klus als een badkamerrenovatie op voorhand een budget vast te leggen. Op die manier ben je minder snel geneigd om dat bedrag te overschrijden. Zoek op voorhand voorbeelden van realisaties op om een idee te krijgen van hoeveel jouw droombadkamer ongeveer zal kosten.
 • Doe een deel van de klussen zelf: als je een doe-het-zelver met enige ervaring bent, kan je een deel van de werken zelf uitvoeren. Door bv. de afbraakwerken zelf te doen, bespaar je al heel wat arbeidskosten. Hou er alleen rekening mee dat je dan zelf een afvalcontainer moet huren, een aanvraag moet indienen bij de stadsdiensten, correct het bouwafval moet sorteren, …
 • Vergelijk verschillende merken: door verschillende materialen en merken met elkaar te vergelijken, kan je weloverwogen keuzes maken. Maar staar je ook niet blind op de prijs. Het goedkoopste materiaal is niet noodzakelijk de beste keuze in jouw situatie.
 • Maak gebruik van premies en financiële voordelen: onder bepaalde voorwaarden kan je rekenen op bepaalde premies. Is je woning bovendien ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten als je de werken laat uitvoeren door een erkende installateur.
 • Vergelijk badkamer installateurs: de prijs van een nieuwe badkamer hangt vooral af van welke toestellen en materialen je kiest. Toch betaal je niet bij elke installateur dezelfde prijs voor een project. Daarom is het belangrijk om offertes te vergelijken. Op die manier kan je eenvoudig uitvoeringstermijnen, ontwerpen, prijzen, … naast elkaar leggen. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van installateurs!

 

Waarom een professional inschakelen?

Om een nieuwe badkamer te installeren, heb je toch enige ervaring nodig. Daarom schakel je best een professional in. Het gemiddelde loon van een badkamer installateur ligt rond de € 40 per uur. Omdat een badkamerrenovatie een groot project is, spreek je echter best een vaste totaalprijs af. Als je een professional inschakelt, geniet je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: een badkamerspecialist analyseert jouw specifieke situatie en geeft op basis daarvan advies. Op die manier kan jij weloverwogen keuzes maken op vlak van materialen, kleuren, toestellen, wand-, vloer- en plafondafwerking, …
 • Correcte en snelle uitvoering: een installateur heeft ervaring met het plaatsen van een nieuwe badkamer en doet dat dus ook volgens de regels van de kunst. Daardoor kan die de werken op een relatief korte tijd uitvoeren en blijven de arbeidskosten beperkt.
 • Financiële voordelen: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief. Op die manier betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op de arbeids- en de materiaalkosten voor je badkamerrenovatie.

 

TIP: laat je nieuwe badkamer installeren door een expert!

Een gespecialiseerde installateur kan perfect een realistisch prijsvoorstel opmaken voor jouw droombadkamer. Door verschillende offertes aan te vragen, kan je alle kostenposten vergelijken en zo de juiste installateur kiezen voor jouw project. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende experts via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor badkamerrenovatie ontvangen

Kies voor een erkende vakman die gespecialiseerd is in badkamerrenovatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen