Badkamer indeling: 7 tips
Ben je bezig met het ontwerp van je nieuwbouw badkamer of ga je je huidige badkamer renoveren? Dan is het essentieel om goed na te denken over de indeling. Je wil namelijk niet het risico lopen dat je te weinig beweegruimte hebt of tegen het plafond stoot na een relaxerend bad. Om je goed op weg te helpen, lijsten we hieronder 7 tips op om een optimale badkamer indeling te maken!
7 tips voor een geslaagde badkamer indeling
TIP 1: maak een wenslijstje
TIP 2: houd rekening met de beschikbare ruimte
TIP 3: vergeet geen ventilatie
TIP 4: voorzie voldoende opbergruimte
TIP 5: zorg voor de nodige voorzieningen
TIP 6: creëer op verschillende plekken lichtpunten
TIP 7: schakel een badkamer-specialist inBen je op zoek naar een expert die je kan helpen met de indeling van je badkamer? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met badkamerspecialisten in je buurt. Start je aanvraag hier!
TIP 1: maak een wenslijstje
Allereerst is het belangrijk om te weten welke stijl je wil met je badkamer. Ben je eerder te vinden voor modern, landelijk, industrieel, …? Vind je het belangrijk dat je badkamer past bij de rest van je woning of blijf je graag per kamer binnen een bepaalde stijl?
Wil je graag een rustige, warme sfeer creëren in je badkamer? Gebruik dan hout en houttinten. Verkies je eerder een moderne look? Dan is qua materiaal beton of staal erg geschikt. Voor iedere gewenste stijl is er wel een materiaalsoort op de markt.
Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan waar je nood aan hebt in je badkamer. Wil je graag een badkamer indeling met bad? Of volstaat een douche? Moet er ruimte zijn voor een toilet of is dit een aparte ruimte? Is er plaats voor een dubbele wastafel? Uiteraard hangt veel af van de beschikbare ruimte in je badkamer. Daarover hieronder meer.
TIP 2: houd rekening met de beschikbare ruimte
Uiteraard is de beschikbare ruimte een belangrijke factor bij de indeling van je badkamer. Het is essentieel om de ruimte goed af te meten en een plattegrond te maken. Hou daarbij ook rekening met hoe de ramen en deuren opengaan. Voorzie voldoende beweegruimte en vergeet geen plekje te bewaren voor accessoires als een handdoekenrek, een wc-rolhouder, een toiletborstel, …
Enkele tips voor de indeling van een kleine badkamer:
- Maak realistische keuzes: het is in de eerste plaats belangrijk om realistisch te zijn bij het bedenken van je indeling. Wil je graag een bad en een douche, maar heb je slechts een kleine badkamer? Overweeg dan enkel een douche.
- Speel met kleuren: door de juiste kleuren te combineren, geef je je kleine badkamer een heel ander uitzicht. Over het algemeen geldt dat donkere kleuren een ruimte nog kleiner maken. Maar je hoeft je ook niet te beperken tot spierwit. Durf gerust gebruikmaken van een kleurrijk accent.
- Gebruik grote spiegels: spiegels zijn uitstekende visuele bedriegers. Als je ze op strategische plekken plaatst, lijkt een ruimte veel groter. Plaats randloze spiegels zodat ze het natuurlijke daglicht in de badkamer reflecteren en laat ze zo goed mogelijk aansluiten op de muur.
- Kies voor slimme bergruimte: ook in een kleine badkamer heb je nood aan opbergruimte. Overweeg daarom om zoveel mogelijk in de hoogte te werken. Let wel op: hoge kolomkasten kunnen je al snel een benauwd gevoel geven. Ga vooral op zoek naar de verloren plekjes en maak daar opbergruimte.
- Laat je meubels zweven: alles wat zweeft, werkt optimaal in een kleine badkamer. Daardoor lijkt de vloer namelijk optisch groter. Je kan kiezen voor een zwevend badkamermeubel en toilet, maar ook een badkamermeubel op pootjes kan wonderen doen.
TIP 3: vergeet geen ventilatie
Ventilatie is absoluut noodzakelijk in een badkamer. Een slecht verluchte badkamer kan leiden tot nare geurtjes en ongezonde schimmels. Er zijn verschillende ventilatiesystemen op de markt. Hieronder sommen we ze even op:
- Badkamerventilatoren: qua model heb je binnen de ventilators 3 opties. Een opbouwventilator is eenvoudig te installeren en werkt volledig automatisch als je kiest voor een model met vochtsensor of bewegingssensor. Een buisventilator is ideaal voor kleine badkamers en een kanaalventilator is geschikt voor langere kanaalafstanden.
- Mechanisch ventilatiesysteem D: de beste investering voor ventilatie in een badkamer is echter een mechanisch ventilatiesysteem D. Dit toestel reguleert de luchtinstroom en -uitstroom automatisch. Daardoor voorkom je eenvoudig en efficiënt vochtproblemen. Omdat een dergelijk ventilatiesysteem op basis van warmterecuperatie werkt, bespaar je ook op je energiefactuur.
Laat je badkamerventilatie installeren door een professional!
Denk je erover na om een ventilatiesysteem te plaatsen in je badkamer? Dan doe je dat best niet zelf. Je wil zeker zijn dat het systeem optimaal geïnstalleerd is, zodat je voorgoed vochtproblemen kan vermijden. Een professional heeft de nodige ervaring en kennis om de klus uit te voeren.
Zoek je vaklui die je badkamerventilatie kunnen installeren? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met badkamer-specialisten via onze offerteservice!
TIP 4: voorzie voldoende opbergruimte
Sommige mensen vergeten voldoende opbergruimte te voorzien in hun badkamer. Toch zijn er heel wat zaken die een plekje nodig hebben. Denk maar aan handdoeken, douchespullen, gelaatsverzorging, … Hieronder geven we enkele tips om je opbergruimte te maximaliseren:
- Ga de hoogte in: doordat je opbergruimte op hoogte plaatst, blijft je vloeroppervlak vrij en lijkt je badkamer groter. Hoge kolomkasten kunnen echter benauwd aanvoelen. Daarom kan je ook wandplanken op hoogte voorzien.
- Kies voor een spiegel met opbergruimte: een spiegel is een must in een badkamer. Waarom combineer je die dan niet meteen met extra opbergruimte? Een spiegelkast is ideaal om make-up, extra douchespullen, gelaatsproducten, … te bewaren.
- Maak een inbouwnis in je douche: bewaar je je douchespullen doorgaans op de grond van je douche? Dan oogt je badkamer sneller slordig en dus ook kleiner. Daarom is het verstandig om in je nieuwe badkamer indeling een inbouwnis in de douche te maken.
- Hang een handdoekenrekje aan de muur: door je handdoeken op te hangen, moet je minder opbergruimte voorzien. Als je investeert in een mooi handdoekenrekje en stijlvolle handdoeken, krijgt het geheel ook een esthetische functie.
- Ga voor functionele opbergruimte: het is uiteraard ook niet de bedoeling dat je halsoverkop opbergruimte voorziet. Denk na over wat je allemaal precies wil opbergen in je badkamer en wat de beste plek daarvoor is. Zo voorkom je dat je bergruimte creëert die niet functioneel is.
TIP 5: zorg voor de nodige voorzieningen
Een badkamer zou geen badkamer zijn zonder voorzieningen als water en elektriciteit. Hieronder geven we een woordje uitleg bij de absolute benodigdheden:
- Leidingen: zijn je leidingen nog in een goede staat? Dan kan je ze hergebruiken en de prijs van de badkamerrenovatie drukken. Hebben je leidingen doorheen de jaren echter wat schade opgelopen? Dan is een renovatie het ideale moment om ze te vervangen.
- Stopcontacten: stopcontacten zijn absoluut nodig in een badkamer om je scheermachine, je tandenborstel, … op te laden. Let bij het voorzien van stopcontacten echter wel op de AREI-normen.
- Verwarming: in de winter kan het behoorlijk koud worden in de badkamer. Als je van een gezellig warme badkamer wil genieten na een douche of bad, investeer je dus best in verwarming. De meest efficiënte soort is vloerverwarming, maar daarnaast kan je ook kiezen voor bv. een elektrische handdoekradiator.
TIP 6: creëer op meerdere plekken lichtpunten
Een badkamer moet goed verlicht zijn. Zeker voor mensen die make-up dragen, is een goede belichting een absolute must. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende types:
- Algemene verlichting: basisverlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar. Dit type is bedoeld om de badkamer aangenaam op te lichten en bestaat meestal uit inbouwspots of een centrale armatuur.
- Taakverlichting: dit type verlichting heeft als doel specifieke taken als scheren en maquilleren te vergemakkelijken. De ideale positie van taakverlichting is langs de weerszijden van de spiegel en op ooghoogte. Je wil namelijk vermijden dat schaduw zich op het gezicht vormt.
- Sfeerverlichting: om je badkamer om te toveren tot een home spa, schaf je best sfeerverlichting aan. Dimbare accentverlichting en gekleurde LED-verlichting leent zich hier het beste toe. Meestal is dit soort lampen gemakkelijk verplaatsbaar en is het dus een perfecte aanvulling op je basisverlichting.
TIP 7: schakel een badkamer-specialist in
Een badkamerindeling kan je grotendeels zelf bedenken. Toch is het aangeraden om een badkamer-specialist onder de arm te nemen. Hieronder sommen we enkele redenen op:
- Advies op maat: een specialist heeft al talloze badkamers ingedeeld en gerenoveerd. Na een analyse van jouw situatie kan die perfect aangeven welke materialen en kleuren je best gebruikt. Zelf voor de indeling van een vierkante of smalle badkamer of badkamer met schuin dak weet die oplossingen.
- Correcte afmetingen: bij de voorbereiding van je badkamer indeling is correcte afmetingen maken de essentie. Zo kan je namelijk eenvoudig een plattegrond maken en op papier je ideale badkamer schetsen. Met een professional ben je volledig zeker van exacte afmetingen.
- Vlotte uitvoering: eens je de perfecte badkamerindeling hebt bedacht, kan je bij een specialist terecht voor de uitvoering van je renovatie. Die heeft ervaring met badkamers renoveren en doet dat dan ook volgens de regels van de kunst.
- Financiële voordelen: door een beroep te doen op een professional kom je in aanmerking voor verschillende premies. Bovendien geniet je van het verlaagde btw-tarief. Op die manier betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op alle arbeids- en materiaalkosten.
Wil je graag een optimale badkamer indeling? Vertrouw op onze vaklui!
Een badkamer renoveren doe je beter niet zelf. Anders loop je het risico dat er problemen zijn met de leidingen en elektriciteit. Ook als je geen professional inschakelt voor de installatie van je ventilatie riskeer je vochtproblemen. Een expert geeft je advies op maat en voert de renovatie correct en met de grootste zorg uit.
Wil jij graag je badkamer laten indelen en renoveren door een professional? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met onze vaklui via het offerteformulier hieronder: