Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Badkamer ontwerpen

Ben je uitgekeken op je huidige badkamer? En wil je die graag grondig renoveren? Dan begin je beter niet met kappen en boren voor je een nauwgezette technische tekening van je badkamer hebt laten maken. Wat zijn de aandachtspunten bij het ontwerpen van een nieuwe badkamer? Hoeveel betaal je voor zo’n badkamer ontwerp? En kan je zelf aan de slag of vertrouw je beter op een badkamerspecialist? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Hoe badkamerontwerp aanpakken?
Prijs badkamer ontwerpen
Aandachtspunten bij ontwerp
Badkamerontwerp: 3 voorbeelden
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom een badkamerontwerp laten maken?

Je badkamerontwerp is een noodzakelijke stap in de realisatie van je nieuwe badkamer. Je slaat deze belangrijke fase best niet over omdat je met zo’n ontwerp…

 • meteen zicht krijgt op de mogelijkheden en beperkingen van je nieuwe badkamer.
 • verschillende badkamer layouts en stijlen kan uitproberen.
 • te weten komt hoe groot een badkamermeubel, inloopdouche, … maximaal mag zijn.
 • een duidelijk beeld krijgt van waar de nutsvoorzieningen moeten komen.

Badkamer laten ontwerpen? Dat kan! Neem contact op met een badkamerspecialist. Die inspireert en begeleidt je naar een gloednieuwe badkamer. Wij brengen je graag gratis in contact met verschillende specialisten actief in je regio. Vul het aanvraagformulier in.

 

Hoe badkamer ontwerp aanpakken?

badkamer ontwerpen

Je kan op 2 manieren een badkamerontwerp maken. Je kan ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan of om een specialist in te schakelen. Een overzicht van beide mogelijkheden:

 

OPTIE 1: badkamer zelf ontwerpen

Er bestaan verschillende tools waarmee je online je 3d badkamer kan ontwerpen. Deze programma’s zijn gratis of betalend. De gratis programma’s zijn vaak erg basic en verbonden aan websites van bepaalde firma’s. Zo kan je kiezen uit hun aanbod aan badkamermeubels, sanitaire installaties, accessoires, …

 • Je kan naar hartenlust combineren en aan je ontwerp blijven sleutelen.
 • Je bespaart op de ontwerpkosten van een badkamerspecialist.
 • Doordat het programma gebonden is aan een (badkamer)speciaalzaak, is je keuze begrensd.
 • Nadien moet je nog steeds naar een installateur of badkamerspecialist om het ontwerp te bespreken.
 • Je kan belangrijke zaken zoals leidingwerk, verlichting, verwarming, … over het hoofd zien.

 

OPTIE 2: badkamer laten ontwerpen

Wie staat er in voor een professioneel badkamerontwerp? Doorgaans is dat een badkamerspecialist of een (binnenhuis)architect. Zo’n expert werkt steeds met een professionele badkamer planner, waardoor hij nauwgezet je badkamer kan vormgeven.

 • Een professional denkt out of the box en heeft steeds een oplossing klaar.
 • Hij volgt (desgewenst) het project op van A tot Z.
 • Een professional houdt rekening met je budget.
 • Je bespaart niet op de ontwerpkosten.
 • Je bent beperkt in keuze wanneer je samenwerkt met iemand verbonden aan een speciaalzaak.

 

Wie ontwerpt mijn badkamer het best?

Heb je een gratis online programma ter beschikking? Dan kan je prima zelf je badkamer ontwerpen ter inspiratie. Onthoud dat je alsnog in gesprek moet gaan met een professional als je de badkamer effectief wil plaatsen. Daarom raden we aan om te vertrouwen op een specialist van ontwerp tot uitvoering. Dan ben je zeker van een realisatie op maat die volledig voldoet aan al jouw wensen.

Badkamerspecialist nodig? Neem dan contact op met een professional actief in je regio. Ga in gesprek over je toekomstige badkamer en krijg een ontwerp volledig op maat van je wensen. Kom gratis in contact met professionals via het aanvraagformulier.

 

Prijs badkamer ontwerpen

De prijs voor een compleet badkamerontwerp is afhankelijk van verschillende factoren. Wil je bijvoorbeeld een gedetailleerde rendering die je met een 3D-bril kan bekijken? Dan kost dit meer dan een eenvoudig digitaal ontwerp. Een overzicht van de verschillende kosten:

OmschrijvingPrijs (excl. btw)
Oriënterend gesprek€ 80 à 250
Schets€ 50 à 200
3D rendering€ 300 à 450
3D tekening met optiesVanaf € 550
Uurtarief architect/badkamerspecialistGem. € 80 à 100

LET OP: een vakman rekent een uurtarief aan of werkt met vaste prijzen per ontwerp. Bovendien zijn dit richtprijzen. Benieuwd hoeveel je badkamerontwerp werkelijk zal kosten? Leg je oor dan te luister bij een badkamerspecialist actief in je regio. Die vertelt je graag meer over de mogelijkheden en kosten. Kom in contact met een professional actief in je regio via onze gratis offertedienst.

 

Badkamer renoveren? Druk de kosten met subsidies!

Een badkamer laten tekenen is nog maar het begin van het verhaal. Je huidige badkamer uitbreken, nutsvoorzieningen verleggen of plaatsen, nieuw sanitair aansluiten, ventilatie voorzien, … Daardoor kunnen de kosten behoorlijk hoog oplopen. Gelukkig kan je genieten van diverse premies en subsidies om deze klus te financieren. Ontdek hier meer over de premies en subsidies voor een badkamerrenovatie.

 

 

ontwerpen badkamer

 

Waarop letten bij het ontwerpen van een badkamer?

Het ontwerpen van een nieuwe badkamer houdt best veel in. Er zijn namelijk behoorlijk wat aandachtspunten waarmee je rekening moet houden bij het ontwerp. Met onderstaande tips ben je alvast op de goede weg:

 

TIP 1: denk goed na over je noden & behoeften

Waarom wil je je huidige badkamer grondig onder handen nemen? Heb je te weinig opbergruimte? Zou je het ligbad willen vervangen door een stijlvolle, ruime inloopdouche? Kamp je met een vochtprobleem? Vanuit deze vragen kan je nagaan wat je echt nodig hebt in je nieuwe badkamer en wat bijzaak is. Zo maak je zeker en vast de juiste keuzes.

 

TIP 2: hou rekening met de beschikbare ruimte

Een kleine, middelgrote of grote badkamer? Elke ruimte heeft z’n eigen mogelijkheden. Pas wanneer je de afmetingen correct opneemt en in beeld brengt, kan je inschatten hoe je de ruimte optimaal kan benutten. Dit is belangrijk om een realistische badkamer layout voor ogen te krijgen. Bij het opmeten moeten ook nissen, ramen, deuren, … bijgeteld worden en denk je de huidige badkamerinrichting beter volledig weg.

 

TIP 3: maak een moodboard

Iedereen die al eens gebouwd of verbouwd heeft, weet dat het eenvoudig is om zich te verliezen in alle stijlen, vormgevingsmogelijkheden, accessoires, … Doe op voorhand dus voldoende inspiratie op: bezoek showrooms, bekijk realisaties online, … Welke betegeling vind je mooi? In welke stijl wil je je badkamer? Is je badkamer een plek om tot rust te komen? Geef al deze elementen een plaats in je moodboard.

 

TIP 4: bepaal de plaats van elektrische & sanitaire voorzieningen

Gaat het om een nieuwe badkamer of een grondige renovatie? In beide gevallen is het erg belangrijk om goed te weten welke sanitaire installaties je precies wenst en waar je verwarmingselementen komen. Deze elementen moeten op voorhand vaststaan, zodat je installateur de juiste nutsvoorzieningen kan leggen. Loopt dit fout? Dan is dit nefast voor de realisatie van je badkamer.

 

TIP 5: vergeet de ventilatie niet

Badkamers en ventilatiesystemen gaan hand in hand, want degelijk ventileren in vochtige ruimtes is een vereiste. Anders stapelt het condensatievocht zich op en dit heeft flink wat gevolgen voor je muren, schilderwerk, badkamermeubels, … Kies dus meteen voor een degelijk mechanisch ventilatiesysteem.

 

TIP 6: bewaak je budget

Bij de vormgeving van je badkamer kan je kiezen uit ontelbare stijlen, kleuren, accessoires, meubels, … in verschillende prijscategorieën. Daarom is het belangrijk om op voorhand een duidelijk budget vast te leggen. Communiceer hier ook over met je badkamerspecialist. Die houdt hier nauwgezet rekening mee en voorkomt dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

 

TIP 7: hou ook rekening met deze aandachtspunten

 • Waterdichte vloer- en wandbekleding: loskomend behangpapier en afbladderende verf zijn een ware nachtmerrie in een badkamer. Kies steevast voor waterbestendige wand- en vloerbekleding, eventueel met anti-sliplaag voor de veiligheid.
 • Comfort: comfort staat altijd op de eerste plaats. Zo is voldoende bewegingsvrijheid primair in de indeling van je nieuwe badkamer. Bekijk dus op voorhand goed hoe de deuren openen, hoeveel plaats de badkamermeubels innemen, … en verwerk die in je layout.
 • Opbergmogelijkheden: flessen shampoo verspreid over de badkamervloer, washandjes en handdoeken op een hoop, … ogen rommelig en onverzorgd. Zorg er daarom voor dat je voldoende opbergruimte voorziet in je badkamerontwerp.
 • Verlichting: licht in de badkamer zorgt niet alleen voor een goede zichtbaarheid, het bepaalt ook sterk de sfeer. Grenst je badkamer bv. rechtstreeks aan de slaapkamer? Kies dan voor een lichtschakelaar met dimmer in verschillende sterktes. Zo wek je niemand in het midden van de nacht.
 • Kleur en aankleding: kies voor badkamertegels in een vrij neutraal kleur (beige, grijs, wit, …). Wil je je badkamer extra karakter geven? Kies bijvoorbeeld voor enkele strategisch geplaatste accessoires of een veelkleurig behang met print.

 

Gedetailleerd badkamerontwerp nodig? Vertrouw op een expert!

Een badkamerspecialist houdt rekening met al deze aandachtspunten. Hij komt langs om je badkamer precies op te meten en om je ideeën af te toetsen. Alles wat jullie tijdens het adviesgesprek hebben besproken, verwerkt hij in het badkamer ontwerp. Het resultaat is een gedetailleerde uitwerking van je nieuwe badkamer.

Badkamer laten tekenen door een specialist? Ontmoet een gespecialiseerde vakman via onze gratis offertedienst. Start hier je aanvraag.

 

Badkamer ontwerpen: 3 voorbeelden

In de 3 onderstaande realisaties gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je een kleine, middelgrote en grote badkamer kan ontwerpen. Wat is belangrijk? En hoe hebben de huiseigenaars dit precies aangepakt?

 

VOORBEELD 1: ontwerp kleine badkamer (2 à 5 m²)

ontwerp kleine badkamer

Een kleine badkamer ontwerpen is uitdagend. Hoe kan je nu een beperkte oppervlakte zo praktisch mogelijk indelen? Plaats enkel maar de dingen die je noodzakelijk acht. In deze realisatie werd voor een ruime inloopdouche gekozen. Onder de stijlvolle wastafel heb je nog behoorlijk wat opbergruimte. Voor de privacy tussen beide delen werd een scherm in bamboe geplaatst. Belangrijk is dat je voldoende bewegingsruimte overhoudt om je comfortabel aan te kleden, af te drogen, …

Prijs: gem. € 3.500 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

VOORBEELD 2: ontwerp middelgrote badkamer met schuin dak (5 à 9 m²)

badkamer ontwerpen online

Een luxueuze badkamer ontwerpen onder je dak? Laat het schuine dak je niet tegenhouden, maar integreer het in je tekening. Het voornaamste aandachtspunt hierbij is dat je voldoende staruimte overhoudt onder je dak zodat je nog comfortabel in en uit je bad kan stappen. In een middelgrote badkamer is het mogelijk om zowel een bad als een douche, toilet en dubbele wastafel te plaatsen.

Prijs: gem. € 7.500 à 12.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

VOORBEELD 3: ontwerp grote badkamer (vanaf 9 m²)

badkamerplanner

De voornaamste uitdaging bij een grote badkamer is dat je geen grote lege ruimte bekomt, maar dat het geheel mooi op elkaar aansluit. In dit badkamerontwerp is een muurtje geplaatst tussen het ligbad en de doucheruimte. Zo creëer je discretie en maak je de kamer bovendien stukken dynamischer. Belangrijk is dat je wel nog steeds voldoende lichtinval voorziet. De valse wand kan namelijk snel donkere compartimenten doen ontstaan.

Prijs: gem. € 12.500 à 25.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Het badkamer ontwerp is getekend. Wat nu?

Staat je ontwerp volledig op punt? En is de beschikbare ruimte optimaal ingedeeld? Dan moet je de juiste badkamer installateur vinden. In de meeste gevallen kan je terecht bij de vakman die het ontwerp voor je heeft uitgewerkt. Is dit niet het geval? Dan moet je nog een professional zoeken die je badkamerrenovatie volledig voor z’n rekening neemt.

Professioneel installateur nodig? Kom in contact met badkamerspecialisten in je regio via het onderstaande formulier. Ontvang 2 à 3 offertes op maat van je project en vergelijk:

 

 

Offertes voor badkamerrenovatie ontvangen

Kies voor een erkende vakman die gespecialiseerd is in badkamerrenovatie en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen